W organizmie roślinnym wyróżniamy trzy podstawowe aktywne formy wody:
- Woda strukturalna - jest to woda związana z poszczególnymi makrocząsteczkami (takimi jak: białka czy kwasy nukleinowe). Cząsteczki wody przylegają do makrocząsteczek tworząc otoczki hydratacyjne, lub wchodzą bezpośrednio w skład i strukturę cząsteczki
- Woda wnętrza komórki - jest to woda tworząca płynną fazę komórki. Wypełnia ona przestrzenie nie zajęte przez struktury komórkowe. Wraz z substancjami w niej rozpuszczonymi tworzy:
- roztwory - substancje rozpuszczone wielkości od 0,1 do 1 nm
- koloidy - substancje rozpuszczone wielkości od 1 do 100 nm
- zawiesiny substancje rozpuszczone wielkości powyżej 100 nm
- Woda środowiska zewnętrznego - otacza komórki znajdujące się w tkankach i organach. Pełni nie tylko funkcję nośnika substancji odżywczych, lecz także sygnałów przekazywanych do organizmu rośliny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz