Formy wody w organizmie roślinnym

W organizmie roślinnym wyróżniamy trzy podstawowe aktywne formy wody:

  1. Woda strukturalna - jest to woda związana z poszczególnymi makrocząsteczkami (takimi jak: białka czy kwasy nukleinowe). Cząsteczki wody przylegają do makrocząsteczek tworząc otoczki hydratacyjne, lub wchodzą bezpośrednio w skład i strukturę cząsteczki
  2. Woda wnętrza komórki - jest to woda tworząca płynną fazę komórki. Wypełnia ona przestrzenie nie zajęte przez struktury komórkowe. Wraz z substancjami w niej rozpuszczonymi tworzy:
      • roztwory - substancje rozpuszczone wielkości od 0,1 do 1 nm
      • koloidy - substancje rozpuszczone wielkości od 1 do 100 nm
      • zawiesiny substancje rozpuszczone wielkości powyżej 100 nm
  3. Woda środowiska zewnętrznego - otacza komórki znajdujące się w tkankach i organach. Pełni nie tylko funkcję nośnika substancji odżywczych, lecz także sygnałów przekazywanych do organizmu rośliny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz